Returning Customer, Please Sign In.You Have Hidden Items
Click On Hidden Item To Restore

Center Boxes

Left Boxes

Right Boxes

Domotica

 

Domotica is het domein van huiselijke elektronica. Het woord "domotica" is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Bij Domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning.
Domotica houdt in dat sensoren instaan voor de bediening van actuatoren door tussenkomst van een processor of controller of computer. Domotica zijn de mogelijkheden van de industriële bedrijfsautomatisering toegepast op een woning.
Domotica maakt wonen aangenamer, comfortabeler,bespaart energie en zorgt voor extra veiligheid bij zowel aan- als afwezigheid.
Daarnaast staat Domotica voor de integratie van verschillende functies in de woning.

Zo zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om via X-10 alarmsystemen, verlichting, elektrische apparaten, zonwering, thermostaten, audio- en videotoepassingen met elkaar samenwerken.
De mogelijkheden zijn bijzonder uitgebreid. Daarnaast bestaan er systemen zoals XComfort van Moeller.

Voor de een is Domotica het regelen van de verlichting met dezelfde afstandsbediening als waarmee de TV wordt bediend, voor de ander is Domotica een volledig door de computer bestuurd systeem wat zich aanpast aan het leefritme.
Voor alle wensen biedt het Domotica systeem passende oplossingen.

Waarom bijvoorbeeld een X-10 domotica systeem installeren
• X-10 werkt via het bestaande lichtnet waardoor er geen extra bekabeling nodig is.
• Ideaal toe te passen in bestaande installaties.
• Lage prijs.
• Eenvoudig te installeren.Voor eenvoudige toepassingen zijn geen intelligente units nodig waardoor het systeem eenvoudig en goedkoop blijft.
• Voor de veeleisende gebruiker zijn krachtige PC interfaces beschikbaar met Nederlandstalige Windows software. De 'programmering' is eenvoudig en kan zonder enige training worden uitgevoerd.
• Het toegepaste X-10 lichtnetprotocol is een wereldstandaard.

Waarom bijvoorbeeld een XComfort installeren?
Moeller Electric B.V. zet met dit zelf ontwikkelde draadloze schakelsysteem een nieuwe maatstaf op het gebied van de draadloze schakeltechniek.
Het nieuwe systeem valt op door zijn betrouwbaarheid, eenvoud, snelle en vooral schone manier van montage (zonder hak en breekwerk) en de zeer eenvoudige manier van inbedrijfname.
Door gebruik te maken van de speciaal voor draadloze schakeltechniek bestemde 868 MHz frequentieband is een betrouwbare signaaloverdracht gewaarborgd.
Met het draadloze schakelsysteem zijn in een woning of in een kantoorgebouw talrijke toepassingen te realiseren. Denk hierbij aan het schakelen en dimmen van verlichting, het op- en neer laten van rolluiken, alarmeringen, enzovoort.
Het aansturen gebeurt via een draadloze zender en zogenaamde actoren. Deze actoren zijn kleine ontvangers die eenvoudig decentraal in een inbouwdoos, boven een verlaagd plafond of in een aan te sturen apparaat ingebouwd kunnen worden. Deze actoren schakelen of besturen de elektrische apparaten zoals lampen of rolluiken.

Toepassingen van domotica
Het zal duidelijk zijn dat er talrijke toepassingen mogelijk zijn. We noemen er een paar:
• Automatische regeling van buitenverlichting rekening houdend met seizoenen en wintertijd
• Automatisch schakelen van verlichting bij alarm
• Met één afstandsbediening bedienen van verlichting, elektrische apparaten, fontein, audio- en videoapparatuur, etc.
• Met één druk op de knop alles aan of uit
• Automatisch schakelen van zware gebruikers tijdens daltarief
• Met fraaie zeer dunne schakelaars een schakelpunt voorzien op plaatsen waar geen bekabeling voorhanden is (ook op glas, deuren, bewegende delen, etc.)
• Perfecte aanwezigheidssimulatie tijdens vakanties (zelfs nabootsen van looptraject woon- slaapkamer)
• Automatische routeverlichting
• Inschakelen van verlichting bij thuiskomst in het donker sfeerverlichting activeren d.m.v. één druk op de toets voor diner, film, lezen, slapen, opstaan, etc.

Bouw van het Domotica systeem
Voor de besturing van verlichting en apparatuur wordt gebruik gemaakt van commando’s die over het lichtnet/draadloos verstuurd worden. Per schakelpunt wordt er een module gebruikt die het commando ontvangt en het vervolgens uitvoert. De commando’s worden op het lichtnet geplaatst door Controllers of verzonden door zenders. Doordat aan modules een adres toegekend kan worden kunnen de modules onafhankelijk van elkaar worden bestuurd.

Op afstand bestuurd via telefoon
Je belt naar je woning en geeft je paswoord in, waarna je de op modules aangesloten apparatuur kan gaan bedienen.

Hieronder een X-10 voorbeeld

 

De diverse alarmcentrales laten je toe 16 X-10 adressen te schakelen, rechtstreeks via telefoon.

(ook via afstandsbediening, zie bvb. SH624)


De AM12 kan bvb. gebruikt worden om je elektrische verwarming te schakelen, via de LWM1 Micromodule schakel je verlichting, de LM15 fittingschakelaar draai je rechtstreeks in de fitting van een lamp en met de AD10 kan je zelfs een volledig circuit verlichting aan en uitschakelen.

De mogelijkheden zijn eindeloos!!

 myspace visitor

tracker